PROFILE

siti.khadijah.md.bashir

Being Me is the greatest challenge
to keep on moving when everything messed up
to keep on going when my vision turns upside down
to keep calm when my anger explodes
to keep smiling when all I have is sadness
to enjoy the real happiness that came only for a while

but only this way
these lessons had taught Me how to live
these challenges that made me stronger inside out
these stories that gave me strength to my weaknesses for each fate that you wrote for my Life
is nothing better but THE BEST!

“When you leave, remember to look back to see those you’re leaving behind. You never know, but they might be feeling miserable."


YOUR SAY




SO YESTERDAY

September 2008
October 2008
November 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
September 2009
October 2009
November 2009
December 2009
January 2010
February 2010
March 2010
April 2010
May 2010
June 2010
July 2010
August 2010
September 2010
October 2010
November 2010
December 2010

[my old blog]




I'LL BE WATCHING YOU

'AlimaKU
AimanKU
AszafiraKU
AtiqaKU
AmiraKU
AsiahKU
FadilaKU
FyraKU
FarahinKU
FazilaKU
HadiKU MusuhKU
HairulKU
HikmaKU
JuwairiyahKU
MarizzaKU
Kak ainKU
Kak hannahKU
Lembah IlmuKU
NabilaKU
NurulhudaKU
NisyaKU
SriKU
UttKU
ZulianaKU



CREDITS

skin by: Jane
edits by: nurfa

Powered by Blogger



Saturday, December 25, 2010 @ 12:05 AM
doa itu.

Kata dia, dia doakan jodoh soleh untuk aku di Haram
Walaupun doa itu tiada dalam senarai yang aku beri.
Aku jadi tersentuh dengan tulusnya hingga hilang patah kata.
Kata dia, maaf dia pandai-pandai doakan untuk aku.
Dia gusar dengan aku yang seolah tiada perasaan.
Walhal aku simpan jiwa aku diam-diam untuk yang ‘halal’.
Aku balas, aku aminkan berjuta-juta-juta kali untuk doa itu.
Doanya sudah ada. Masanya dalam pengetahuan Dia.
Aku saja masih terkial-kial mensolehahkan diri.
Janji Dia, ‘dia’ datang sesuai dengan iman di hati.
Moga iman aku seteguh mereka yang terdahulu saat ‘dia’ hadir kelak.
Terima kasih untuk Dia yang membenarkan aku hidup lewat doa mereka, yang ikatan hatinya lebih kuat walau bertentang mata sekali cuma.



Friday, November 19, 2010 @ 1:22 AM
the right person, at the right time.

If you love someone, ask him for nothing. Don’t hold him from his destiny. Don’t keep him from going off in search of his own answers. Don’t ask him for commitment. You will know commitment is real when it is something given willingly, and not as something obligatory. Don’t ask him for promises. If you are patient, if you have faith, you will know in your heart when the right time for promises has come. And when that time arrives, then you will see that you have both lost nothing by setting each other free, and have instead gained a richer, fuller life, a wealth of experiences, and a stronger certainty of your desires.

But should he not return to you, then life hasn’t cheated you because no promises were broken. Your bitterness will not last long, and you will feel thankful and blessed that at the very least, this beautiful soul has colored your life, that knowing him has already made life infinitely more meaningful.

By setting a person free, you run a risk of him not returning. But always remember that you found him beautiful precisely because he was free. People are like sunlight. You can feel their warmth, and their glow, but you can’t hold them in your hand and keep them with you forever. People choose to stay. But a choice is made more meaningful when it is made despite so many other options.


— Ala Paredes



Thursday, October 14, 2010 @ 12:09 PM
I KNOW HOW TO ROAR!

"Chin up. Put your shoulders back, walk proud, strut a little. Don’t lick your wounds: celebrate them. The scars you bear are the signs of a competitor. You’re in a lion fight. Just because you didn’t win doesn’t mean you don’t know how to roar."
ROAR!!



@ 2:24 AM
grrr

m e n g an t u k



Tuesday, October 12, 2010 @ 6:21 PM
rotfl after reading this. laugh with me pls? HAHAH!

Kepada Bf anak aku,

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.


Sekian, Yg ditakuti, Bapak Kepada Gf ko.



Thursday, October 7, 2010 @ 1:15 PM
jangan pernah berhenti sebelum masanya

" Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”

-ustaz rahmat abdullah



Monday, October 4, 2010 @ 6:34 PM
pengajaran

Yang diharap penuh itu separuh,
yang diharap sempurna itu cacat,
selalu.
Dan aku belajar, redha itu lebih tinggi dari sabar



@ 6:19 PM
lemah bila dengannya.

Matahari kalah terang dengan hatinya,
Bulan kalah indah dengan senyumannya,
Air kalah jernih dengan jiwanya,
Bumi kalah subur dengan amalnya,
Langit kalah cerah dengan akhlaknya,
Batu kalah keras dengan imannya,
Dan aku pun kalah hati kepadanya…



Friday, October 1, 2010 @ 4:15 PM
dia yang bermastautin dihati.

'awk. sy nk try tgl tmpt lain'
'tgl mana plak?'
'sy nk tgl dkat hati awk. boleh?'

awww. awk tahu tk, awk dh tgl pon dkat hati saya tanpa awk sedar. :)



Wednesday, September 15, 2010 @ 4:03 AM
oh my clumsy heart.

dear heart,
Lately you’ve been beating faster, sometimes to the point were I can’t breathe. But I vow not to act on you anymore. Because you are selfish, you are indecisive, you have no idea what you really want. You are so effing superficial, it makes me sick.

I refuse to listen to you because you have so much capability to hurt me and others.



@ 3:29 AM
pemilik cinta selepas Allah dan rasul.

Kalau suka, jumpalah ibu bapa. Sayangnya, tiada yg brani, tanda tk bersedia. Kalau tk sedia,knpa nk bercinta? Bukankah itu pintu zina semata-mata?



Monday, September 13, 2010 @ 3:01 AM
kenapa masih tidak faham?

urat nadi pon tahu aku hampa.



Thursday, September 9, 2010 @ 3:24 AM
dia yang perlukan perhatian.

Sesetengah orang sanggup melakukan apa saja perkara untuk mendapatkan perhatian. Liarnya hingga sampai jadi ketagihan, yang perlahan-lahan tanpa disedari bertukar menjadi keperluan dalam hidup seharian. Mahu saja aku kasihani orang-orang sebegini. Terjerat dengan muslihat sendiri. Tetapi jika dikasihanipun, ia tidak mampu untuk mengubah keadaan, malah mana mungkin mengendurkan tabiat buruk yang sudah sebati dalam badan.



Wednesday, September 8, 2010 @ 3:07 AM
destinasi cinta.

Dan entah bila, tasyahudku bergetar. Perlahan-lahan kotak jiwa dihenyak rasa sebak - terasa hangatnya rindu. Cinta pun hadir semakin membara-bara. Bertuturlah ia menyebut satu nama. Semoga tidak terpadam sehingga akhir hayat. Selamanya cintaku hanya untuk-Mu. Semoga tetaplah aku di jalan-Mu, ya Allah. Cukup satu waktu untuk satu cinta.



Saturday, September 4, 2010 @ 4:55 AM
mereka tak mengerti. takkan pernah.

mereka pelik mengapa kau jadi pilihan
mereke mempersoalkan kekuranganmu
mereke mempertikaikan apa ada padamu
mereka panggil aku gila, aku panggil itu sayang
mau apa lagi mereka?